Συνεχίζονται οι πληρωμές προς τη Siemens;

Συνεχίζονται οι πληρωμές προς τη Siemens;

Αρ. Πρωτ. 49/21.07.2010

Προς Υπουργούς:

- Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

- Οικονομικών

                                                  

Εδώ και μήνες η πολιτική ζωή βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια δίνη «αποκαλύψεων» και μυστικών διεργασιών που αφορούν τη σχέση της εταιρείας SIEMENS με το Ελληνικό Δημόσιο. Εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη,  ενώ το θέμα ερευνά και η  Ελληνική Βουλή.

Με βάση τα δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η συγκεκριμένη εταιρεία έδινε προμήθειες σε κάθε είδους κρατικούς λειτουργούς ή και πολιτικά πρόσωπα,  για να παίρνει αναθέσεις έργων και προμηθειών σε πάρα πολλούς τομείς και υπηρεσίες.

Έως τώρα δεν έχουν γίνει όμως γνωστά συγκεκριμένα στοιχεία και φυσικά δε μπορεί να υπολογιστεί η ενδεχόμενη απώλεια του δημοσίου από το σύνολο των ύποπτων συναλλαγών.

Επίσης φαίνεται ότι η εταιρεία δεν συνεργάζεται με τις Ελληνικές Αρχές ώστε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία ανθρώπων που έχουν λάβει προμήθειες και  έναντι ποιών συμβάσεων.

Προκαλεί λοιπόν απορία και αγανάκτηση το γεγονός, ότι το Ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να αποπληρώνει προς την εταιρεία οφειλές που υπάρχουν, ενώ ακόμη δεν έχει  διαλευκανθεί η υπόθεση και η εταιρεία δεν βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι συμβάσεις υπάρχουν σε ισχύ μεταξύ του Ελληνικού δημοσίου (δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) και της SIEMENS και για ποια συγκεκριμένα έργα;

- Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να αναστείλουν την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς την εταιρεία μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα;

- Προτίθεται να ζητηθούν αποζημιώσεις για τυχόν απώλειες του δημοσίου εφόσον αποδειχτούν παρανομίες στις ελεγχόμενες συναλλαγές;

- Δέχεται το Ελληνικό Δημόσιο ως έγκυρες τις αιτήσεις της SIEMENS για συμμετοχή σε τρέχοντες διαγωνισμούς;